Varme, sol og søde danske jordbær er noget af det bedste ved sommeren. Især, hvis man dyrker jordbærplanterne selv. Her får du 5 gode råd til, hvordan man får et jordbærbed i haven med en god stor høst af saftige, røde, store bær.
Masser af vand
Det er vigtigt, at jordbærplanter får rigeligt med vand. Især i perioden mellem blomstring og høst. Der skal bruges masser af vand for at få de små bær til at blive store og saftige. Dog skal jordbærplanterne ikke overvandes, så de svømmer i vand – det kan nemlig gøre, at bæerne rådner eller bliver ramt af skimmel. Et andet godt tip, når det kommer til vandingen er, at vande sine jordbærplanter om aftenen. Vanderne man, når solen står højt, risikerer man, at det meste vand hurtigt fordamper, inden planten har suget godt til sig. Man risikerer også at få skader på bladene, hvis de vandes i solskin, da vanddråberne virker som et brændglas.
Halm mellem planterne
Du kan med fordel dække jorden mellem planterne med halm. Det hæmmer fordampningen fra jorden og nedsætter vandingsbehovet. Halmen skygger også for ukrudtsfrøene, så de ikke spirer. Ved at sprede halm ud i gangene mellem jordbærplanterne – så hviler bærrene også på et lag blødt halm og bliver ikke sprøjtet på med jord, når det regner.
Forny dit jordbærbed
Hvis man vil høste mange store bær, er det en god idé at udskifte sine jordbærplanter, når de er ca. tre år.
Jordbær sætter masser af udløbere hen over sommeren. Klip dem af og plant så i potter med pottemuld. Så kan man plante de nye planter ud i frisk jord i august, så man har nye friske jordbærplanter i sit bed hvert år.
Jordbærbedet bør fornys hvert tredje år, så hvis man planter udløbere hvert år, får man et rigt jordbærbed med en god høst hvert år.
Det mest optimale tidspunkt at sætte nye jordbærplanter på er i August, når ordtemperaturen er høj. Sætter man nye planter her, kan de nå at gro godt til og danne blomsteranlæg i efteråret. Allerede den første sommer efter udplantningen kan få en god og stor høst af de røde, saftige bær.
Gode Sorter
Polka: God smag. Stort udbytte. Moden midt på sæsonen.
Korona: God smag. Stort udbytte. Moden midt på sæsonen.
Zefyr: Sød smag. Middel udbytte. Tidligt moden.
Honeoye: Syrlig smag. Middel udbytte. Tidligt moden.
Dania: Mild smag. Stort udbytte. Sent moden.
Dybdahl: Mild smag. Middel udbytte. Tidligt moden.
Gød jordbærplanterne
Jordbærplanterne har godt af lidt gødning. Planterne skal gødes i sensommeren, når bærrene er høstet. Gøder man om foråret, vil planterne bare bruge gødningen til at sætte en masse store blade. Så kommer bærrene til at ligge i skygge, og luften bliver ikke skiftet ud omkring dem. Det betyder rådne bær og svampesygdomme.
Stræk høsten
Hvis man gerne vil strække sin høst langt hen over sommeren, kan man plante flere sorter i samme bed. De forskellige jordbærplanter blomstre og høstes nemlig på forskellige tidspunkter. Der findes både tidlige sorter og sensommersorter, så hvis man vil jordbær hele sæsonen, kan man blande sorterne i jordbærbedet.
Man kan også strække høsten på andre måde. Hvis man vil have jordbær endnu tidligere på sæsonen, kan man sætte jordbær planer i baljer eller krukker og stille dem i drivhuset. Har man jordbær i drivhuset er det vigtigt at man huske at vande dem rigeligt, da jorden hurtigere vil tørre ud, når den ikke kan trække vand nedefra. Man skal også huske at åbne vinduerne, når de første blomster kommer frem på planterne, så bier og insekter kan bestøve dem. Man kan også selv bestøve sine planter ved at gå fra blomst til blomst og duppe med en blød pensel.
Bonustip
En af vores læsere har spurgt, hvordan man undgår snegle i sit jordbærbed i haven. De fleste typer snegle har det ikke godt med æggeskaller. Hvis man knuser æggeskaller groft, så der stadig er skarpe kanter tilbage, kan man strø æggeskallerne som et hegn rundt omkring de planter, som man gerne vil holde sneglene væk fra. Det vil være som at krybe hen over glas for de dårligt polstrede snegle og de vil derfor finde andre steder, at snegle sig hen.
LÆS OGSÅ
SÅDAN HJÆLPER DU INSEKTERNE I DIN HAVE
Læs her, hvordan man hjælper insekterne i din have ved fx at lave insekthoteller, en lille havedam eller plante vilde...
Læs mere
Hvordan undgår man snegle ikke spiser ens jordbær?
Kære Elsebeth, tak for dit spørgsmål! Vi har tilføjet et lille bonustip i bunden af artiklen, som gerne skulle give dig svar på dit spørgsmål!