Her får du 8 gode råd om brændeovne – det er nemlig ikke kun økonomisk fornuftigt at anvende den korrekte fyringsmetode i din brændeovn, det er også bedre for miljøet. Her får du vores bedste tips.
HAV STYR PÅ REGLER OG ATTESTER
I 2008 indførte man et krav om at alle brændeovne i Danmark skal leve op til en såkaldt prøvningstest. Det skal de for at sikre at alle brændeovne i Danmark overholder kravene til forurening og særligt partikelforurening.
Det betyder, at alle brændeovne skal testes for hvor meget de forurener, inden de må blive solgt og monteret i danske hjem.
Derudover er det ikke mere tilladt at beholde en gammel brændeovn, som er produceret før 2003, når man køber bolig. Senest et år efter overtagelsen skal den være nedlagt eller erstattet med en ny brændeovn.
FYR KUN MED TØRT TRÆ
Sørg altid for at fyrer med tørt træ. Vådt træ brænder dårlig og skaber mere røg. Træet bør være lufttørret i mindst 6 måneder og have en fugtighed på under 20%.
Man kan teste ved slå to stykker træ mod hinanden. Når to tørre stykker brænde slås mod hinanden, er lyden høj og klar, hvis træet er fugtigt eller vådt kommer en mere stump lyd. Hvis man er i tvivl, kan man også lave en såkaldt spyttest. Sæt en lille klat spyt på den ene ende af træet og pust hårdt i den anden ende. Kommer der bobler i spytklatten er træet tørt nok og klar til bryg. Man kan også købe en fugtighedsmåler i byggemarkedet og måle træet fugtighed med den.
FJERN IKKE ALT ASKEN
Rens asken regelmæssigt for at opretholde god luftcirkulation og forhindre, at asken blokerer for lufttilførslen, men lad være med at fjern det hele. Tøm ikke hele brændkammeret – tøm i stedet kun askeskuffen og en smule af kammeret, hvis der er rigtig meget. Ovnen brænder bedst, når der er lidt aske i den.
SPAR PENGE PÅ BRÆNDE
Der stor forskel på prisen alt efter om du vælger brænde klar til brug eller om du selv kan opbevare det under tørringen. Så kan prisen hurtigt nedbringes til under halvdelen. Kan man selv fælde, kløve og tørre er der endnu flere penge at spare.
En helt fjerde mulighed er også at sanke brændet selv. Hvordan du gør, det kan du læse meget mere om i nedenstående artikel.
SÅDAN REGØR DU DIT BRUSEHOVED
Et rent brusehoved er ikke kun nøglen til et behageligt brusebad, men det hjælper også med at forhindre kalkopbygning og...
Læs mereTJEK RØGEN
Gå udendørs og se efter røgen, mens ovnen brænder ensartet. Røgen bør være næsten usynlig og uden lugt.
HUSK VEDLIGHOLDELSEN
Sørg altid for, at din ovn er i god stand uden nogen skader. Kontroller, at tætningspakningen omkring lågen fungerer korrekt, at den ildfaste indvendige struktur er intakt, og at luftspjældet og andre mekanismer fungerer som de skal. Desuden skal forseglingen mellem ovnen og skorstenen være tæt og i god stand. Sørg for at få din ovn kontrolleret og vedligeholdt regelmæssigt af en professionel for at sikre, at den fungerer optimalt.
AKKLIMATISER BRÆNDE
I vintermånederne bør brændet tages ind mindst et døgn inden brug, så det kan akklimatisere. Ellers kan den varme luft kondensere i træet og gøre det fugtigt. Sørg derfor for at tage dit brænde ind i god tid. Indret eventuelt med en brændekurv ved siden af dine pejs eller brænde. Det kan både se flot og hyggeligt ud.
LAV DEN RIGTIG OPTÆNDING
Stabl træet løst i ovnen, så der er god luftcirkulation. Start med 8-10 tommelfingertykke pinde og måske en optændingsblok.
Brug de små stykker træ for at starte op, og tilføj større stykker, når ilden er godt i gang.
LÆS OGSÅ
SÅDAN FYRER DU RIGTIGT I BRÆNDEOVN
Det kan godt betale sig at fyrer rigtigt i brændeovnen. Det gælder både om at vælge det rigtige træ –...
Læs mereSÅDAN SPARER DU ENERGI I JULETIDEN
Julen varer længe, men den behøver ikke at koste mange penge. Her får du 10 gode råd til hvordan du...
Læs mere