Et legehus er ikke blot et sted for leg; det er et univers fyldt med muligheder, hvor små drømmere kan udforske, lege og skabe uforglemmelige øjeblikke.
I denne dybdegående artikel vil vi føre dig gennem hver trin i processen, så du kan bygge dit eget legehus med butik. Fra planlægning og design til materialer, konstruktion og dekorative detaljer – vi vil udstyre dig med den viden og de færdigheder, der er nødvendige for at skabe en enestående legeplads til dine små.
Vi vil også dele tips til, hvordan du kan gøre legehuset sikkert, holdbart og vedligeholdelsesvenligt, så det kan bringe glæde i mange år fremover.
Tag med os på en inspirerende rejse, når vi træder ind i børns magiske verden og lærer at bygge et legehus med butik, der vil skabe uforglemmelige minder og legende eventyr for hele familien.
BYGGEVEJLEDNING
STEP 1 – FORBEREDELSE
Find den rigtige placering i haven. Vil du have børnene tæt på eller skal de kunne lege selv lidt længere væk i haven? Er der et sted med halvskygge, så legehuset ikke bliver bagende hedt på varme sommerdage? I denne have vil man gerne have et legerum helt tæt på. Derfor er det bygget i forlængelse af primære udespot på terrassen. Så kan man let og ofte være en del af legen eller bare nyde og observere.
Når man har fundet det rigtige spot, så er det en rigtig god idé at få lavet en tegning. Det gør arbejdsprocessen både nemmere og mere overskuelig. Har man lavet en god tegning kan man også let lave en liste over de materialer man skal bruge til projektet.
STEP 2 – UNDERLAG
Når du er færdig med forberedelserne, er det tid til at lave fundament.
Dette legehus er blevet bygget i forlængelse af en terrasse. Derfor er der brugt bjælkesko, som er sat på remmen af terrassekonstruktionen. I den modsatte side er der gravet ned og støbt 4 stolper i ca. 1 meters dybde. Det er der fordi der bagved dem er en støttemur. For at undgå at den med tiden kan flytte sig eller vælte af det pres, som måtte komme fra vægten af legehuset er trykket på den måde nu rettet ind mod terrassen i stedet for ud mod støttemuren.
Herefter er der brugt sand og flade fliser til at konstruere et plant fundament. I dette eksempel er der brugt rester af forskellige fliser, som er lagt ud med ca. 20-40 cm afstand, så det passer med strøerne i bundkonstruktionen.
STEP 3 – BUNDKONSTRUKTION
Næste step er at lave en konstruktion.
Her er man startet med at lave en såkaldt rem – den ydrekvadrat – som er sat fast på de støbte stolper og videre over til bjælkeskoene, som er fæstnet til terrasseremmen. Derefter er der lagt strøer med passende afstand.
Blandt fagfolk er det en afstand på 40-60 cm mellem strøerne, som er den mest velegnede til konstruktion. Strøerne er de bjælker terrassebrædderne og gulvpladerne, skal ligge på.
Er terrassebrædderne fx 2 cm tykke, bør der, i følge fagfolk, maksimalt være 40 cm mellem strøerne i konstruktionen. Vi lavede her en afstand på 50-55 cm mellem strøerne da gulvet i legehuset består af reststykker af terrassebrædder, som har en tykkelse på 32 mm.
Konstruktion her har dog taget højde for at der skal være en opdeling mellem et lille terrassestykke ved indgangen og legehuset, så regnvand kan løbe fra og ikke ligger sig op ad huset. Derfor ligger strøerne ved den opdeling kun med 10 cm afstand.
Undervejs er alle strøerne er klodset op med kiler – husk her at sætte en skrue gennem træet og ned i kilen, så det ikke skrider med tiden.
Til sidst er toppen af de støbte stolper savet af, så alt er i niveau og klar til gulv.
STEP 4 – GULV
Gulvet på dette legehus er lavet af reststykker fra ejernes tidligere terrasseprojekt.
Har man ikke en rest terrassebrædder kan man også bruge krydsfiner.
Det kan fx være plader af krydsfinér med en tykkelse på 15 mm. Pladerne skæres ud, så de passer med at samlingerne ligger oven på en strø. Derudover skæres de, så der bliver 2-3 cm luft mellem gulv og terrasse.
Gulvpladerne eller terrassebrædder skrues fast i konstruktionen, og derefter er der klar til at blive bygget vægge.
STEP 5 – VÆGGE
Væggene bygges af reglar på 45mm x 45mm. Reglarne skrues sammen, så de danner 4 rammer. En forside hvor købmandsdisken skal være, en side med dør, en side med plads til vindue og en bagside med plads til vindue.
Her er der forsiden bygget, så der er et bredt hul ind til disken, derfor har overlæggeren et mål på 45 mm x 95mm da den skal være med til at bære hele vægten fra taget.
STEP 6 – VÆGKONSTRUKTION
Når væggene er færdige, skal de skrues på plads. Væggene skrues sammen side mod side med 4,5 x 70 mm skruer. Sørg for, at hver væg er skruet ind i den tilstødende væg i hvert hjørne og husk at bore for. Skru også vægelementerne fast til gulvet. Brug her også 4,5 x 70 mm skruer, og skru gennem rammens bundliste. Tjek, at husets hjørner er i vinkel.
Væggene kan virke lidt usikre på dette tidspunkt, men de strammes op i næste trin.
Både forsiden og bagsiden af legehusets vægkonstruktioner er bygge med en 15 graders hældning på toppen. Også siderne har en 15 graders hældning. Det har de fordi at taget skal være skråtag med en hældning på 15 grader.
STEP 7 – TAGKONSTRUKTION
Dette legehus er blevet bygget med et skråt tag med en hældning. Der er blevet sat spær op med 45 cm afstand, skruet direkte i vægrammerne. Under spær er der sat en støttespær op som hjælpe med at bære vægten fra taget. Den er sat på indersiden i legehuse i begge sider af taget.
Derefter er det klart til tagplader – men først beklæder vi alle væggene.
STEP 8 – BEKLÆDNING
Næste step er som sagt at beklæde væggene på legehuset. Find beklædningspladerne og en blyant frem, for nu skal der tegnes.
Pladerne sættes op mod vægkonstruktionen på legehuset. Derefter tegnes der indefra langs huller til døre og vinduer. Herefter skæres markeringerne ud med en stiksav.
Hvert stykke skal skæres i den rigtige størrelse og sættes på plads på ydersiden af vægrammerne. Brug en sømpistol eller skruer til at fastgøre pladen til væggen, og hold 20-30 cm mellem hvert søm eller skrue.
Når pladen fastgøres til rammen, vil huset blive meget mere stabilt.
STEP 9 – TAGPLADER
Når siderne på huset er beklæder er det tid til maling og tagplader. Det er en god i idé at male huset inden der monteres tagplader, dør og vinduer.
Tagpladerne skæres af 15mm krydsfiner og skrues derefter fast fra oven ned i spærrerne. Det er vigtigt at pladernes skæres så samlingerne hviler på en spær.
Pladernes skrues i med 4,5 x 50 mm skruer
STEP 10 – TAGBEKLÆDNING
Når pladen er på plads, skal der monteres vindeskeder og en strimmel aluminiums drypkant for at forhindre, at vand siver ind i pladen.
Når det er på plads, skal der rulles tagpap ud fra bundkanten og op. Tagpap og Shingles fastgøres med små søm.
Ved den første række Shingles, som skal lægges, skæres en af flapperne igennem på midten.
Læg det første shingles-tagpap med flapperne nedad, så det også flugter med tagfoden og hermed overlapper din første række tagpap fuldstændigt.
Ved næste række, bruger du nu Shingles stykkerne uden at klippe noget af.
Og så er det ellers bare at fortsætte samme metode hele vejen til toppen.
På den måde bliver hver rækker en halv gang forskudt og taget vil få en smuk association til et pandekagehus.
Solens opvarmning, sikrer sammenklæbningen af shingles.
Afslut med at lave rygningen: Skær hver shingles-plade ud i fire dele og skær hjørnerne af hver del. Disse lægges i overlap på rygningen og fæstnes med to tagpapsøm pr. stykke.
Til sidste bruges lægges en fuge med “tagtæt” i hver ende mod gavlen.
Dit legehus er nu forseglet tæt mod regn, sne, vind eller andet vejr, der måtte komme din vej.
STEP 11 – VINDUER
Så er det tid til vinduer. Der er mange måde at lave vinduer på. Her er vinduerne lavet så de ikke kan åbnes og så er de blevet runde.
Vil man lave dem på samme måde, sættes der lister op omkring hullet til vinduet. Listerne laves så de går ca. 5 mm ind over hullet hele vejen rundt.
Så sættes der en plexiglasplade i indefra og derefter monteres indvendige lister i vinduesrammen. På den måde er plexiglasset sat i spænd mellem ydre og indre vinduesramme. Det sammen gøres på vinduerne i dørene senere.
Når vinduerne er monteres, fuges der med silikone inden plexiglasset monteres.
STEP 12 – DESK
Når vinduerne er lavet, er det tid til desken på forsiden af huset. Her kan man ofte finde rester fra bordplader i byggemarkederne eller man kan købe en ubehandlet træhylde. Her er der brugt begge dele. Et stykke gammelt bordplade er blevet skåret til og sat fast med hyldeknægte på undersiden.
Over desken er der monteret et lille udhæng med en hældning på 15 grader. Udhænget er sat fast oven på 4 trekanter lavet af rester fra vægskellettet.
Det kan gøre på mange måder – kun fantasien sætter grænser.
STEP 13 – DØR
Så er det tid til døren. Døren laves af fyrretræsbrædder, som på bagsiden er afstivet med en krydsmontering af brædder.
Derefter behandles træet med træbeskyttelse og monteres på en skydedørsskinne.
Krydset vender her indad, men døren kan vendes som man ønsker det.
STEP 14 – FINISH
Til slut males eller behandles legehuset, så man får det look man ønsker. Her er legehuset malet sort – mens dør, desk, udhæng og hjørnelister har fået træbeskyttelse. Derefter er der sat lys op med solceller samt en lille postkasse.
Igen så er mulighederne uanede.
HUSK SIKKERHEDEN!
Det er vigtigt at sørge for at sikkerheden er i top, når man bygger et legehus til børn, for selv om private ikke skal overholde nogen love angående sikkerhed på egne legeredskaber, så bør man for sit barns skyld overveje både faldulykker, brandfaren, fastklemmelsesulykker, og at bruge træ uden kemikalier.
- Undgå trykimprægneret træ til legehuse, da det indeholde kemikalier, som bestemt ikke er sunde for børn.
- Sørg for at åbne huller som fx vinduer er over 23 cm både i bredde og højde, så et barnehoved ikke kan sidde fast.
- Sørg for at de bevægelige åbninger ved døre og vinduer er over 12 mm, så barnet har chance for at få fingrene ud, hvis de skulle komme i klemme.
- Hvis legehuset er dybere end 2 meter, så sørg for at lave to døråbninger på minimum 50 cm i hver ende af legehuset, så man kan slippe ud ved brand.
- Sørg for at der ikke er skarpe kanter og hjørne. Affas eller slib kanterne let runde, så de slag ikke er for voldsomme, hvis et barn fx rammer hovedet på et skarpt hjørne.
- Brug Plexiglas til vinduerne i stedet for rigtig glas, på den undgås smadrede ruder og glasskår, hvis bolde eller andet skulle ramme vinduerne.
- Lav eventuelt et faldunderlag rundt om legehus, hvis det inviterer til klatring på taget.
SE VORES VIDEOGUIDE HER
LÆS OGSÅ
SÅDAN REGØR DU DIT BRUSEHOVED
Et rent brusehoved er ikke kun nøglen til et behageligt brusebad, men det hjælper også med at forhindre kalkopbygning og...
Læs mereSÅDAN REGØR DU DIT BRUSEHOVED
Et rent brusehoved er ikke kun nøglen til et behageligt brusebad, men det hjælper også med at forhindre kalkopbygning og...
Læs mere